Sisteme de automatizare
Cerinte esentiale – prevederile HG 752/2002
Prevederile HG 752/2002 reglementeaza conditiile de introducere pe piata a echipamentelor sub presiune si a ansamblurilor ce cuprind echipamente sub presiune. Prevederile ac. hotarari se aplica la proiectare, fabricare si evaluare conformitate echipament sub presiune ce au o presiune maxima admisibila PS > O,5 bar.
Prevederile prescriptilor tehnice PTC1 si PTC11 din colectia ISCIR se aplica la proiectarea, montarea, punerea in functiune, exploatarea, intretinerea si repararea sistemelor de automatizare din centralele termice care echipeaza:
- cazanele de abur;
- cazanele de apa fierbinte;
- cazanele de apa calda;
- instalatiile termomecanice anexe care fac parte din circuitele tehnologice de intrare/iesire ale cazanelor.
Definitii:
- echipamente sub presiune = recipiente, conducte, accesorii de securitate si accesorii pt. reglarea presiunii. Echip. sub pres. includ si elementele fixate la partile solicitate la pres. (flanse, racorduri, stuturi, cuplaje, elemente de sustinere, urechi pt. ridicare, etc.).
- accesorii de securitate = dispozitive destin. protejarii echip.sub presiune impotriva depasirii limitelor admisibile :
dispoz. de limit.directa a pres. (ventile de siguranta, sigurante cu elemente de rupere, tije de flambare, sisteme de siguranta comandate)
dispoz. de limitare a pres., temp si a nivelului de fluid (presostate, termostate, nivostate, dispozitive de masura si control cu rol de securitate)
- presiune = presiunea relativa la presiunea atmosferica de 1.013 mbar. O presiune in domeniul vacuumului se exprima printr-o valoare negativa.
- presiune maxima admisibila = pres. max. pt. care a fost proiectat echipamentul, asa cum este specificata de producator.
- sistem de automatizare = ansamblul de elemente (aparate, mecanisme, dispozitive organe de executie, inclusiv legaturile dintre ele) care echipeaza cazanele si instalatiile termomecanice anexe din centralele termice in scopul realizarii automate sau semiautomate a unor functiuni de reglare,, protectie, comanda, masurare, semnalizare in cadrul proceselor care se desfasoara in centralele termice in limitele circuitelor tehnologice de apa, abur, combustibil, gaze de ardere.
- verificare tehnica periodica(VTP) - activitate desfasurata la intervale prestabilite care cuprinde ansamblul de operatii si incercari specifice menite sa constate starea de functionare a sistemului. Verificarea periodica a functionarii corecte a componentelor individuale din sistemele de protectie in timpul exploatarii echipamentelor se poate face manual sau automat
- semnal LIPSA FLACARA - semnal de protectie caracteristic cazanelor cu instalatii de ardere proprii si care este emis de supraveghetorul de flacara ?n cazul disparitiei flacarii la arzatorul supravegheat in cazul intreruperii tensiunii de alimentare sau a defectarii supraveghetorului.
- service - ansamblu de activitati de specialitate pentru corectarea anomaliilor de functionare a componentelor sistemului. Atunci cand se efectueaza preventiv este service de intretinere, iar atunci cand se efectueaza ca urmare a aparitiei unor deteriorari si defecte ale componentelor care au determinat scoaterea totala din functiune a sistemului, activitatea este de tipul service de reparare. Lucrarile se efectueaza la fata locului sau in laboratoare/ateliere specializate, in conformitate cu manualele de service ale producatorilor componentelor.
Echipamentele sub presiune trebuie protejate impotriva depasirii limitelor admisibile ale parametrilor.
Evaluarea finala a echipamentelor sub presiune trebuie sa cuprinda o incercare la presiune hidrostatica. Daca aceasta incercare este daunatoare pt. echipament sau nu poate fi efectuata se vor efectua alte incercari care s-au dovedit eficiente.